WordPress

WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner, organisationer och företag.

WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner, organisationer och företag.

Historian om WordPress

Den första versionen av WordPress kom ut 2001 och var egentligen bara en liten kodsnutt som skulle underlätta textredigeringen på internet. 2004 började grundarna Matt Mullenweg och Mike Little att slipa på samspråkandet mellan PHP och HTML för att ytterligare förenkla hanteringen av olika applikationer samt började sprida WordPress över hela världen. Projektet utvecklades till ett s.k. Open Source-projekt, det vill säga öppen källkod och därmed ökade antalet användare och utvecklare. Sedan dess har det hänt en hel del och idag är WordPress världens mest använda bloggverktyg och finns översatt i 70 olika språk.

Idag är WordPress så mycket mer än bara ett bloggverktyg, du kan använda WordPress vid alltifrån avancerade e-handelslösningar till förtegaswebbplatser. Det finns två olika sätt att använda WordPress som sitt publiceringsverktyg.

1. Gratis på wordpress.com

Denna version passar dig som har en liten budget och inte har allt för stora önskemål. Du kan få hemsida och blogg gratis genom att skapa ett konto på wordpress.com. Efter inloggning hittar du olika teman (designer) och tillägg att aktivera, helt gratis, för att anpassa din hemsida/blogg. Där väljer du också om du vill ha en egen webbadress eller använda en av wordpress.com. Väljer du en egen domän måste du uppgradera ditt konto.

2. Egen installation

Detta alternativ låter krångligare än vad det är. Vad du behöver är ett webbhotell, dvs du hyr en plats på en server hos ett webbhotell. På de flesta webbhotellen kan du installera WordPress, som finns att ladda ned gratis på wordpress.org. HaWebb använder webbhotellet Loopia som leverantör.

När din installation är klar så loggar du in och aktiverar gratis teman och tillägg precis som på wordpress.com. Men här måste du dock ha ett eget domännamn.

Jag rekommenderar att du använder dig av ett barntema om du måste göra många anpassningar och ändringar för att temat ska passa den grafiska profilen.

Om du har specifika önskemål om hur du vill att din sida ska se ut kan jag hjälpa dig att bygga ett tema till din WordPress-sida som ser ut precis så som du vill ha det.

Lycka till med din hemsida och blogg.